Gdy klient nie płaci...
Thread poster: Magda Dziadosz
Magda Dziadosz
Magda Dziadosz  Identity Verified
Poland
Local time: 17:24
Member (2004)
English to Polish
+ ...
Oct 21, 2002

nie jesteśmy tak całkiem bezradni. Oto co oferuje portal Money.pl:

\"Narodowa Centrala Windykacji

Za pomocą serwisu można złożyć profesjonalnej firmie zlecenie windykacji wierzytelności należnych od podmiotów gospodarczych oraz osób fizycznych. (...)

Zgłoszenie zlecenia odbywa się poprzez wypełnienie formularza. (...)Wierzytelność musi być udokumentowana i opiewać na kwotę nie niższą niż 5.000 PLN. (...)\" etc. jest też cennik: 120P
... See more
nie jesteśmy tak całkiem bezradni. Oto co oferuje portal Money.pl:

\"Narodowa Centrala Windykacji

Za pomocą serwisu można złożyć profesjonalnej firmie zlecenie windykacji wierzytelności należnych od podmiotów gospodarczych oraz osób fizycznych. (...)

Zgłoszenie zlecenia odbywa się poprzez wypełnienie formularza. (...)Wierzytelność musi być udokumentowana i opiewać na kwotę nie niższą niż 5.000 PLN. (...)\" etc. jest też cennik: 120PLN opłaty + od 5 do 20% windykowanej kwoty.

Z całą pewnością ten adres wart jest zanotowania: http://direct.money.pl/Ncw/

Magda

Collapse

lim0nka
lim0nka  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 16:24
English to Polish
a nie napisali, ile to trwa? Oct 21, 2002

jakoś nie mam zaufania do firm windykacyjnych, wolę postępowanie nakazowe w sądzie (opłata 2% całej sumy na początek), z tym że czeka się podobno 3 miesiące z hakiem;

jak się skończy sprawa, którą zakładałam, dowiem się, ile wynosi ten hak
[addsig]

Andrzej Lejman
Andrzej Lejman  Identity Verified
Poland
German to Polish
+ ...
Magda, Oct 22, 2002

przecież oni nawet adresu nie podają! Będziesz po logach na serwerze dochodzić, gdzie wysłałaś 120 zł?

O święta naiwności!

Nazwa taka nigdy dotąd nie pojawiła się wśród cieszących się jaką taką renomą (bo dużą to żadna się nie cieszy)firm windykacyjnych, a trochę się tym interesuję, bo miałem kiedys stała umowę z jedną z nich, obecnie mam umowę z inną taką firmą.

Informuję - choć nie chcę podawać żadnych nazw - że są firmy,
... See more
przecież oni nawet adresu nie podają! Będziesz po logach na serwerze dochodzić, gdzie wysłałaś 120 zł?

O święta naiwności!

Nazwa taka nigdy dotąd nie pojawiła się wśród cieszących się jaką taką renomą (bo dużą to żadna się nie cieszy)firm windykacyjnych, a trochę się tym interesuję, bo miałem kiedys stała umowę z jedną z nich, obecnie mam umowę z inną taką firmą.

Informuję - choć nie chcę podawać żadnych nazw - że są firmy, które nie pobierają ż a d n y c h zaliczek i opłat, a swoją prowizję (w znanym mi przypadku 10%) pobierają dopiero z odzyskanej należności.

Ponadto, godna polecenia jest umowa polegająca na tym, że w zamian za miesięczną opłatę (np. 80 zł) stawiasz na fakturach pieczątkę w kolorze czerwonym następującej mniej więcej treści:

\"Szanowny Kliencie!

Nasze płatności nadzoruje firma XYZ.\"

Lub:

\"Windykacją naszych należności zajmuje się ...\"

To całkiem nieźle działa.

Pozdrawiam

i przestrzegam przed naciągaczami.

Andrzej
Collapse

Teresa Jaczewska
Teresa Jaczewska  Identity Verified
English to Polish
+ ...
Prośba o pomoc Oct 23, 2002

A co robić w przypadku agencji zagranicznych? (Europa)

Mam już dwóch kandydatów, niestety :=(

TJ

Romuald Pawlikowski
Romuald Pawlikowski  Identity Verified
Poland
Member (2004)
English to Polish
+ ...
Warto sprawdzic klienta wczesniej Oct 23, 2002

Oczywiscie nie zawsze jest to mozliwe. Ale BlueBoard w Proz.com oraz, szczegolnie, TCR group wydaja mi sie godne polecenia.

Na stronie TCR sa takze odsylacze do instytucji zajmujacych sie windykacja dlugow -- niestety tylko w US.

Link:

http://www.tcrlist.com/

Przy okazji jezeli Pani klienci to agencje warto im wysmazyc laurke w Blue Board, niech sie inni
... See more
Oczywiscie nie zawsze jest to mozliwe. Ale BlueBoard w Proz.com oraz, szczegolnie, TCR group wydaja mi sie godne polecenia.

Na stronie TCR sa takze odsylacze do instytucji zajmujacych sie windykacja dlugow -- niestety tylko w US.

Link:

http://www.tcrlist.com/

Przy okazji jezeli Pani klienci to agencje warto im wysmazyc laurke w Blue Board, niech sie inni tez wiedza kogo unikac.

Pozdrawiam,

Romuald Pawlikowski

Quote:

On 2002-10-23 16:12, Terenia wrote:

A co robić w przypadku agencji zagranicznych? (Europa)

Mam już dwóch kandydatów, niestety :=(

TJ

Collapse

Magda Dziadosz
Magda Dziadosz  Identity Verified
Poland
Member (2004)
English to Polish
+ ...
TOPIC STARTER
Jeżeli jest to natomiast klient bezpośredni... Oct 23, 2002

warto odnaleźć organizację branżową do której należy (np. izbę gospodarczą) i kolejne żadanie zapłaty wysłać do wiadomości także tej organizacji oraz sekcji handlowej ambasady danego kraju w Polsce (zwłaszcza, jeśli firma ta prowadzi jakąś działalność w Polsce). Z reguły ten sposób jest dość skuteczny, szczególnie w przypadku krajów o tzw, wysokiej etyce gospodarczej (w moim przypadku nawet wystarczyło uprzedzenie, że następne wezwanie zostanie wysłane do tych ins... See more
warto odnaleźć organizację branżową do której należy (np. izbę gospodarczą) i kolejne żadanie zapłaty wysłać do wiadomości także tej organizacji oraz sekcji handlowej ambasady danego kraju w Polsce (zwłaszcza, jeśli firma ta prowadzi jakąś działalność w Polsce). Z reguły ten sposób jest dość skuteczny, szczególnie w przypadku krajów o tzw, wysokiej etyce gospodarczej (w moim przypadku nawet wystarczyło uprzedzenie, że następne wezwanie zostanie wysłane do tych instytucji). Poza tym pamiętaj, że masz prawo żądania odsetek za zwłokę (chociaż ich faktyczne uzyskanie jest sprawą dużo trudniejszą oczwiście). W tej sprawie istnieje nawet słynna Dyrektywa Europejska w sprawie zapłaty należności małym firmom.

Magda

PS

Informacja powyższa nie jest przenaczona dla Andrzeja Lejmana, który jak twierdzi, nie potrafi znaleźć adresu w internecie, a poza tym, mimo korespondencji wymienionej e-mailem, nadal nie zauważa niestosowności osobistych komentarzy pod adresem uczestników forum.
Collapse

Agencja BTB Tomasz Wicik, Wania Manczewa-Wicik
Agencja BTB Tomasz Wicik, Wania Manczewa-Wicik
Slovak to Polish
+ ...
A gdy biuro nie placi? Oct 25, 2002

Dzień dobry Państwu,

jestem początkującym tłumaczem - jednak zdążyłem już przetłumaczyć sporą ilość dokumentów (biorąc pod uwagę popularność \"mojego\" języka) dla pewnego biura tłumaczeń, które nijak nie chce mi za moją pracę zapłacić. Są to tłumaczenia przysięgłe (podpisane w repertorium przez zleceniodawcę), za które klient biura już dawno zapłacił(jakieś pół roku temu). Właściciel biura tłumaczy się tym, że inni klienci nie uregulowali sw
... See more
Dzień dobry Państwu,

jestem początkującym tłumaczem - jednak zdążyłem już przetłumaczyć sporą ilość dokumentów (biorąc pod uwagę popularność \"mojego\" języka) dla pewnego biura tłumaczeń, które nijak nie chce mi za moją pracę zapłacić. Są to tłumaczenia przysięgłe (podpisane w repertorium przez zleceniodawcę), za które klient biura już dawno zapłacił(jakieś pół roku temu). Właściciel biura tłumaczy się tym, że inni klienci nie uregulowali swoich płatności i dlatego nie ma pieniędzy dla mnie. Umów o dzieło także jeszcze nie dostałem. Proszę o poradę. Na pewno ktoś już znalazł jakieś wyjście z podobnej sytuacji. Sądzę, że nie ma sensu zwracać się do firm zajmujących się windykacją należności, ponieważ kwota nie przekracza 5000 tysięcy zł. Pozdrawiam
Collapse

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Gdy klient nie płaci...

Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »